Başkan’ın Sözü

Bu kez çok özel bir yer yaptık. Tarih boyunca bu topraklarda şehit olmuş tüm kahramanlarımızı birlikte yâd eden Türkiye’nin ilk müzesini yaptık. (Devamı...)

Küratörün Sözü

Sen yıldız olmuş bakarken gök kubbeden, Şükranlarımızın dinmez vaktidir. Ey Şehit Şimdi seni, sana yazma vaktidir. Canını bıraktın bu topraklara, (Devamı...)

Ziyaret Saatleri

Hafta İçi09:30 – 18:00
Hafta Sonu09:30 – 19:00
Müzemiz Pazartesi Günleri Kapalıdır.

15 Temmuz Hain Darbe Girişimi

15 TEMMUZ FETÖ DARBE GİRİŞİMİ SAATLİK KRONOLOJİSİ

 

15 Temmuz

16:00: MİT, bir binbaşıdan gelen ihbar üzerine, 3 helikopter ile bir faaliyet icra edileceği bilgisini Genelkurmay’a iletti.

21:00: Gizli tutulan girişimin sızması üzerine darbeyi 03.00’te yapmayı planlayan cuntacılar erken harekete geçti.

22:00: Ankara’da savaş uçakları alçak uçuşa başladı. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı ve TRT Genel Müdürlüğü bir grup askerce ele geçirildi. Aynı saatlerde İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri bir grup asker tarafından geçişe kapatıldı.

22:10: Olağanüstü durum üzerine Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında Çankaya Köşkü’nde koordinasyon merkezi kuruldu.

22:15: Atatürk Havalimanı önüne tanklar getirildi.

22:30: Sabiha Gökçen Havalimanı’nda jandarma, havalimanındaki polislerin silahlarına el koydu.

22:50: Astsubay Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler Karargahı’nı ele geçirmek isteyen darbecilerin başındaki Tuğgeneral Semih Terzi’yi alnından vurarak öldürdü.

23:00: Darbeciler Çengelköy’de direnen vatandaşlara hedef alarak ateş etmeye başladı. Aynı saatlerde saraçhanedeki İBB’nin önünde toplanan kalabalığın üzerine de ateş açtı.

23:04: Başbakan Binali Yıldırım önce NTV, akabinde A Haber televizyon kanallarının canlı yayınlarına bağlanarak yaptığı açıklamada, “bir kalkışma girişiminin olduğunu” belirtti. Yıldırım, “Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir” dedi.

23:24: Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi darbecilerce hedef alındı.

23:30: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığı bildirildi.

23:44: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli darbeyi kınayarak hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

23:45: Darbeciler Atatürk Havalimanı’nda uçuş trafiğini durdurdu. Genelkurmay’da silah sesleri duyuldu ve bir helikopterden dışarıda bulunanların üzerine ateş açıldı.

23:48: TRT yayını karartıldı.

23:50: Vatandaşlar sokağa akın etmeye başladı. Askerler Taksim Meydanı’nda konuşlandı.

23:50: Darbeci askerler TRT binasına girdi.

 

16 Temmuz

00:00: Güvenlik kaynaklarınca, “Askeri kalkışma, ordu içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu bir grup subay tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.” açıklaması yapıldı.

00:01: Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na doğru hareket etmek üzere kaldığı oteli terk etti.

00:02: TRT’yi işgal eden kalkışmacı askerler spiker Tijen Karaş’a zorla korsan darbe bildirisi okuttu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca açıklamanın TSK tarafından yapılmadığına dikkat çekilerek “Korsan bildiridir. Gerekli özenin gösterilmesini rica ederiz” denildi. Korsan bildirinin TRT’de okutulmasından bir süre sonra TÜRKSAT TRT’nin yayınını kesti.

00:09: Ankara Yenimahalle’de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT’in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verildi. Çatışma gece boyu aralıklarla sürdü.

00:35: Darbe girişimiyle ilgili ilk soruşturma İstanbul’da başlatıldı. Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, darbe girişimini yapan askerlerle ilgili soruşturma başlatıldığını ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.

00:37: Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN Türk televizyonuna bağlanarak, askeri kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı meydanlara şu şekilde davet etti. “Ülkemizin birliği beraberliğine yönelik bu harekete karşı milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar güzel bir ceza alacaktır. Bu ülkeye ait uçağı, helikopteri, tankı kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini çok ağır ödeyeceklerdir”.

00:40: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı üzerine 81 ilde okunan birlik selaları ile Türkiye genelinde vatandaşlar sokağa çıkarak darbe girişiminde bulunanlara tepki göstermeye başladı.

00:50: Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin alındığını duyurdu. Hava kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal darbeciler tarafından katıldığı düğünde derdest edildi. Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi de darbecilerin rehin aldığı rütbeliler arasındaydı.

00:57: AB Bakanı Ömer Çelik NTV’den askerlere emre itaatsizlik çağrısında bulundu.

00:57: Saldırganlar, TRT yayınlarını kesen TÜRKSAT’ın Gölbaşı’ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldırdı. İki Türksat çalışanı, darbecilere direnirken şehit oldu.

01:01: Ankara Emniyet Müdürlüğü savaş uçağı ve helikopterlerin saldırısına uğradı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Bu, TSK içinde bir cuntanın kalkışma girişimidir.” dedi.

01:07: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu attığı tweet ile darbenin karşısında olduğunu belirtti.

01:30: Çankaya Köşk’üne ateş eden 5 zırhlı araca güvenlik görevlileri silahla karşılık verdi. Halkın da desteği ile darbeciler püskürtüldü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Başbakanlık Koordinasyon Merkezine geldi ve TBMM’nin açık tutulması kararı alındı.

01:39: TBMM Genel Kurul Salonu açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nda yerini aldı.

01:49: Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı canlı yayına bağlanarak “eşkıyalar başarılı olamayacak, paralel ihanet şebekesiyle karşı karşıyayız” dedi.

01:50: Eğitim ve tatbikat gibi gerekçelerle darbe girişimine dâhil edilen bazı askeri personel teslim olmaya ve kullandıkları zırhlı araçları terk etmeye başladı.

02:00: Darbe girişiminin ardından bazı askerler gözaltına alınmaya başlandı.Darbeci askerler Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nı havadan hedef aldı. Hava saldırısı sonucu 50 polis şehit oldu. Türk Hava Kuvvetleri’nin kontrolündeki bir F-16 uçağı, darbe girişiminde bulunanların elindeki Sikorsky helikopteri düşürdü.

02:23: Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin: “Darbe girişimini şiddetle bastıracağız. Darbe girişimini kesinlikle reddediyoruz, birliklerimizin başındayız.” dedi.

02:30: TRT’yi ele geçirmeye kalkışan 1’i rütbeli 5 asker, vatandaşlar ve polis tarafından etkisiz hale getirildi. TRT’yi ele geçiren darbeciler binadan çıkarıldı.

02:35: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne girmeye çalışan terör örgütü FETÖ mensubu 3’ü rütbeli 13 asker gözaltına alındı.

02:42: TBMM’ye ilk bomba atıldı. Atılan bomba nedeniyle bazı polis memurlarıyla Meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı. TBMM gece boyu 7 defa bombalandı.

02:49: Meclise yeni bir bomba atıldı ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kurul’daki milletvekilleri Meclis sığınağına indi.

02:55: Yeniden NTV televizyon yayınına bağlanan Başbakan Binali Yıldırım, “Havadaki jetlerle kurumlarımıza mermi, bomba yağdıranlar adeta bu terör örgütünün elemanı gibidir, devamı gibidir. Asla ve asla böyle bir iş, şanlı Silahlı Kuvvetler bayrağı altında görev yapan hiçbir subayımıza, hiçbir askerimize yakıştırılacak bir iş değildir.” dedi.

03:00: TRT yeniden normal yayınına döndü. TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirmeye çalışan askerler gözaltına alındı.

03:10: Başbakan Yıldırım, MİT, Meclis, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gibi kritik bölgeler üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçağın füzeyle indirileceğini açıkladı.

03:15: Genelkurmay Başkanlığı’ndan yeniden çatışma sesleri gelmeye başladı.

03:19: Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana reklam işleriyle uğraşan şirketin sahibi Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok, Boğaziçi Köprüsü’ndeki FETÖ saldırısı sonucu şehit oldu.

03:20: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı, İstanbul’a indi.

03:23: Doğan medya grubunun bulunduğu merkez binası askerler tarafından basıldı.

04:00: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminde bulunan terör örgütü FETÖ/PDY irtibatlı yargı görevlileri ve sözde “Yurtta Sulh Komitesi” mensubu general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı verdi.

04:07: Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanında kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yaptı.

04:42: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateş açıldı. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada 5 polis yaralandı.

05:10: Doğan Medya Center’daki baskın, polis ekiplerinin askerleri gözaltına almasıyla sona erdi.

05:18: Atatürk Havalimanı’nın kontrolü sağlandı ve uçuşların 06:00 itibariyle başlayacağı açıklandı.

05:20: Başbakan Yıldırım, darbe girişimi içerisinde yer alan bir generalin öldürüldüğü bilgisinin geldiğini ve aralarında albayların da bulunduğu 130 askerin gözaltına alındığını bildirdi.

06:00: Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimiyle ilgili soruşturma başlatıldığı, Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Merkezi’nde 42 kişinin hayatını kaybettiği, bölgede olayların kontrol altına alındığı bildirildi.

06:12: Boğaziçi Köprüsü’nde tank, TOMA ve bir motosikleti hedef aldı, bir kişi hayatını kaybetti, ikisi yaralandı.

06:26: Darbe girişiminde bulananlar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve çevresini F16 savaş uçaklarıyla bombaladı. Çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti.

06:30: Güvenlik çemberine alınan Çankaya Köşkü ve Başbakanlık Resmi Konutu’na çıkan tüm yollar kapatıldı. Darbe girişiminde bulunan FETÖ mensuplarınca kullanılan ve TÜRKSAT’ı bombalayan askeri helikopter Gölbaşı’nda düşürüldü.

06:42: Darbe girişiminde İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nü kontrol eden askerler teslim oldu. Halk gece boyu 35’in üzerinde vatandaşı şehit eden darbeci askerlere yoğun tepki gösterdi, zırhlı araçların üzerinde istiklal marşı okudu.

06:52: Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atandığını bildirdi.

07:00: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki Jandarma Genel Komutanlığı’nın bulunduğu kavşağa askeri uçaktan bomba atıldı.

07:05: TSK internet sitesinden darbe girişiminin devam ettiği duyuruldu: “Türk Silahlı Kuvvetleri, Yurtta Sulh Harekatı’na kararlı şekilde devam etmektedir. Yurtta Sulh Harekatı’na karşı koyan tüm unsurlara müdahale edilmektedir. Halkımızın emniyet ve can sağlığı gereğince evlerinde kalmaları ve sokağa çıkmamaları önemlidir.”

07:10: İçişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, FETÖ mensubu 336 kişi gözaltına alındı.

07:12: İstanbul’daki Acıbadem Türk Telekom santralini işgal eden askerler teslim oldu.

07:38: AFP’ye konuşan FETÖ elebaşı, başarısız darbe girişimini kınadı ve ağzındaki baklayı çıkardı: “içlerinde bizi sevenler olabilir”.

07:41: Genelkurmay Başkanlığı’ndan dışarıya çıkarılan tanktan, barikat kamyonlarına ateş açıldı.

07:50: Fetullahçı Terör Örgütü üyesi 29 albay ve 5 General, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından görevden uzaklaştırıldı.

08:00: İstanbul’da metro ve vapur seferleri yapılmaya başlandı.

08:10: Boğaziçi Köprüsü kısmen trafiğe açıldı.

08:32: Ankara Akıncı Jet Üs Komutanlığına operasyon düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar serbest kaldı ve Çankaya Köşkü’ne geldi.

08:36: Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Özel Harekat polislerince ele geçirildi. Karargâhtaki Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup askerler etkisiz hale getirildi.

09:10: Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), silahlı terör örgütü FETÖ üyesi hâkim ve savcılar hakkında en ağır tedbiri almak üzere toplandı.

09:32: Darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında, Türkiye genelinde, aralarında generallerin de bulunduğu silahlı terör örgütü FETÖ üyesi bin 374 TSK personeli gözaltına alındı.

09:40: Genelkurmay Başkanlığı’ndan çıkan 200’e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.

09:44: FETÖ’nün darbe girişimi nedeniyle çıkan olaylarda Türkiye genelinde, 90 kişinin şehit olduğu, bin 154 kişinin yaralandığı bildirildi.

09:46: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri EDOK Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.

09:56: Soruşturmalar kapsamında, Türkiye genelinde silahlı FETÖ üyesi bin 563 kişi gözaltına alındı.

09:58: Türkiye genelindeki tüm hâkim ve savcılardan izinli olanların, izinlerini keserek derhal görevlerine başlamalarına ve adli tatilin iptaline karar verildi.

10:22: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı Marmaris’teki otele ağır silahlarla helikopterlerden ve karadan ateş açan askerler, darbe girişiminin başarısız olması sonucu bölgeden kaçtı.

10:34: Genelkurmay Başkanlığı içinde darbeye katılmadığı için elleri bağlı olarak odalarda kilitli tutulan subay ve astsubaylar, sabah saatlerinde tahliye edildi. Aralarında tankçı subay ve astsubayların da bulunduğu bir grup rütbeli asker ve erbaş da teslim oldu.

10:37: Başbakan Yıldırım, “Genelkurmay Başkanımız Hulusi Akar, sağ salim kurtarıldı ve şu anda Çankaya’da kriz merkezinde görevinin başındadır.” açıklamasında bulundu.

10:41: Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda üslenen FETÖ mensupları, darbe girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine üssü terk etmeye başladı.

11:01: Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Ümit Dündar darbe girişiminin önlendiğini açıkladı.

11:27: Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda bulunan FETÖ terör örgütü mensubu askerler, teslim olmak için müzakere talebinde bulundu.

12:04: Özel Harekât polislerinin operasyon düzenlediği Jandarma Genel Komutanlığı binasında 200 kadar asker gözaltına alındı.

12:10: İstanbul’u da kapsayan Marmara bölgesi üzerindeki hava sahası tüm hava araçlarının uçuşlarına kapatıldı. Bu yasak, darbe tehlikesinin hala devam ettiğinin göstergesiydi.

12:56: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunda görevli 3 Cumhuriyet savcısı, sanıkları teslim almak için Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesine geldi.

12:57: Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’ne geldi, kameraların karşısına geçti ve açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Bu kalkışma bastırılmıştır, toplam 161 şehidimiz, şu ana kadar bin 440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur.” dedi.

13:21: MİT’ten operasyonlara yönelik açıklama yapıldı. “sistematik operasyonlar tamamlandı, nokta operasyona geçtik.”

13:30: Darbeye karışan 8 kişi askeri helikopterle Yunanistan’a kaçtı.

14:37: HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. HSYK 2. Dairesi, 541’i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204’ü ilk derece adli yargıda olmak üzere toplam 2 bin 745 hâkimi açığa aldı.

14:43: HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. HSYK 2. Dairesi, 541’i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204’ü ilk derece adli yargıda olmak üzere toplam 2 bin 745 hakimi açığa aldı.

15:03: Danıştay Başkanlığı’ndaki FETÖ mensubu üyelerden 5’i Danıştay Genel Kurul Salonu’nda gözaltına alındı.

15:26: FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili haklarında yakalama kararı bulunan 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı.

16:08: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü üyeliği suçundan 140 Yargıtay, 48 Danıştay üyesi hakkında gözaltı kararı alındı. Bu ana kadar gözaltı kararı alınan isimlerden 11 Yargıtay ve 4 HSYK üyesi gözaltına alındı.

17:00: Başbakan Binali Yıldırım olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitap etti. Yıldırım, konuşmasına İstiklal Marşı’ndan dizeleri okuyarak başladı.

18:10: Soruşturma kapsamında 2. ordu komutanı Orgeneral AdemHuduti’yle 2. ordu kurmay başkanı ve Malatya Garnizon komutanı Tümgeneral Avni Angun gözaltına alındı.

18:15: Eski Hava kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Kazan Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gözaltına alındı. Buradaki diğer askerlerin de silahlarını bırakarak teslim oldukları öğrenildi.

18:46: Örgüt mensuplarınca darbe girişiminde kullanılan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bahçesindeki tanklar, askeri tırlarla kışlaya çekildi.

20:02: FETÖ’nün darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında, evinde arama yapılan Anayasa Mahkemesi Üyesi Alparslan Altan gözaltına alındı.

20:50: Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde yürütülen FETÖ darbesine yönelik operasyonda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi kurtarıldı ve görevine devam etti.

21:09: FETÖ’nün darbe girişimi ardından yürütülen soruşturma kapsamında evinde arama yapılan Anayasa Mahkemesi üyesi Erdal Tercan, KOM Başkanlığı ekiplerince gözaltına alındı.

21:57: FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tüm ağır ceza Cumhuriyet başsavcılıklarına yazı göndererek, “aynı örgüte üye oldukları değerlendirilen” idari ve adli yargıda görev yapan toplam 2 bin 745 hâkim ve savcının gözaltına alınmasını ve haklarında soruşturma yürütülmesini istedi.

 

17 Temmuz

00:30: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi telefonla arayarak teşekkürlerini iletti. Darbe girişimine karşı Meclis’in onurlu bir duruş sergilediğini kaydeden Erdoğan demokrasiye sahip çıkma konusunda tüm partilerin ortak tavır sergilemelerinin önemini vurguladı. Erdoğan, HDP’den ise hiçbir isimle görüşmedi.

10:00: Darbe girişiminin ardından helikopterle Yunanistan’ın Dedeağaç kentine kaçan askerler, ‘ülkeye kaçak girmek’ ve ‘iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye sokmak’ suçundan Yunanistan’da savcı karşısına çıkarıldı. Dedeağaç Havaalanı’na bırakılan askeri helikopter de iade işlemlerinin ardından Türkiye’ye götürülmek üzere yola çıkarıldı.

13:13: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, NTV’ye konuştu: “Şimdiye kadar altı bin kişi gözaltına alındı. Bu konudaki yasal süreç devam edecek.”

DUYURULAR